fredag 10. oktober 2008

Forbigåtte storheter

Nobels litteraturpris gikk i år til den franske forfatteren Jean-Marie Gustave Le Clézio. Jeg syntes, i motsetning til Dag Solstads syn i 1968 og på et noe tynt grunnlag (har lest to bøker eller der omkring), at dette kan være et godt valg.

Jeg er imidlertid ikke alltid like enig med det svenske akademiet, som er kjent for å gå sine egne veier. Dette skal de selvsagt ha ros for. Det har ført til mange overraksende og spenstige valg og til at forfattere som ellers ville levd i glemselen har fått sin fortjente oppmerksomhet.

Likevel har nobelprisen i årenes løp klart å overse storheter som Tolstoj, Ibsen, Proust og Joyce – bare for å nevne noen. Andre ganger kommer prisen alt for sent, noe som var tilfellet med Doris Lessing i fjor.

Her er min helt personlige liste over avdøde forfattere som burde hatt Nobels litteraturpris men som aldri fikk den:

1. Jorge Louis Borges
2. Anthony Burgess
3. Astrid Lindgren
4. James Joyce
5. J.R.R. Tolkien

2 kommentarer:

Bjørn Stærk sa...

Problemet med priser av den typen er at det gir oss lesere illusjonen av at det finnes en liste over de beste forfatterne, at det er noen som har lest alt sammen og plukket ut det objektivt beste. Min erfaring er at de virkelig gode bøkene og forfatterne ofte er helt ukjente. De hadde rett og slett uflaks, og disse forfatterne finner du ikke hvis du har for mye tro på Den Store Listen. Det er litt som med en ukjent storby: Du finner mye fint ved å hoppe på en turistbuss, men de virkelige oppdagelsene gjør du bare hvis du vandrer rundt tilfeldig.

Et annet problem i forhold til Nobels litteraturpris er at de har en snever oppfatning av god litteratur. Tolkien ville aldri sluppet inn. Jeg ville kanskje nølt med å gi den til en som egentlig bare har skrevet én stor bok, og som allerede har all den anerkjennelsen han trenger, men det burde være lett å plukke ut andre innen fantasy, SF, mm. med en lang og glitrende karriere.

Men .. jeg tenker vel som deg at dette er en måte å dytte noen ukjente fram i lyset på. Men jeg hører mye mer på ukjente anbefalinger fra folk med en smak jeg stoler på, og det aller beste er å finne noe merkelig i en krok på en bruktbutikk. ;)

Kronos sa...

Skulle jeg laget en liste helt etter mitt egent hjerte hadde den kanskje ikke sett ut som den over. Men da hadde den kanskje blitt litt for sær. Lista over er en slags krysning mellom egen smak og hvem som har noe å fortelle et stort publikum.

Ellers er min største innvending mot Nobelprisen at den generelt er for opptatt av form og for lite opptatt av innhold, eller skal vi si møtet mellom innhold og form. Nettopp der mener jeg Tolkien er en av de største, selv med bare en god bok. Problemet er kanskje at det skrives for lite vetugt om form og stil i f.eks fantasy.

Forøvrig gikk jo prisen til en SF forfatter i fjor. Lessings: Canopus in Argos: Archives. Der har du nobelpris-SF så det holder.