fredag 10. oktober 2008

Politikk og spådomskunst

Saera Khans er langt fra den første politikeren som støtter seg til spåkoner. Faktisk har denne kunsten vært nært knyttet til politikk helt fra dens begynnelse.

Sansigere har vært en integrert del av statsvesenet i Mesopotamia, Roma, Kina og Tibet. Sisnevnte stat opererte med et statsorakel, det såkalte Nechung-orakelet til langt opp i moderne tid.

I polikken har spådomskunsten hatt flere viktige funksjoner, som å forutsi mattilgangen, som i fortellingen om Moses og de magre og tykke kyrne, eller å forutsi utfallet av en krig. En annen viktig funksjon har vært å løse konflikter, noe for eksempel orakelet i Delfi var kjent for.

Så om det føles litt pinlig å være Saera Khan akkurat nå, skal hun i det minste vite at hun står i en lang tradisjon.

11 kommentarer:

Amos Keppler sa...

Det er uansett en filleting, sammenlignet med alt annet som skjer. Utallige andre skulle ha vært tvunget til å trekke seg, av langt mer alvorlige grunner.

Kronos sa...

En filleting, helt klart, nesten litt søtt.

Anonym sa...

At de som skal bestemme over samfunnet vårt tror på spåkoner er IKKE en filleting og det er i hvert fall ikke søtt.

Kronos sa...

Politikere må som alle andre få tro på hva de måtte ønske. Jeg vurderer dem utelukkende etter hva de oppnår i politikken. Å tro på spåkoner er faktisk litt søtt.

Kronos sa...

Det kritikkverdige her er vel heller at hun dro opp en litt drøy telefonregning.

Anonym sa...

Dem som styrer samfunnet vi lever i har stor innflytelse på oss. Hvis da dem så til de grader avslører en så skrudd virkelighetsoppfatning så er det stor grunn til bekymring.

Skal vi virkelig ikke forvente mer av våre ledere?

Hadde det vært søtt med en helseminister som jobbet for en større bruk av kjærringråd f.eks?

Anonym sa...

Skjønne veldig lite av det her. Koffør har ho ringt te spåkjærringe for fleire tusen krone. Æ trudde verkelig at det holdt å ringe èn gang så fikk du vette det du ville vette å ferdig med den saka. Kansje ho ikkje va fornøyd med den første så ringte ho ei anna å blei ikkje fornøyd der heller, så har det vel balla på sæ.. Sei jo litt kosn det foregår på det der sirkus-stortinget. De der telekjærringen spådde vel at det blei rabalder utav det her.
Borti der rødaste hælv... Nei satan det her blir man ikkje klok på.

Kronos sa...

Til xiglet: Her er det vel ikke snakk om noe hun har jobbet for, men noe hun har drevet med i sene kveldstimer. Hun var da heller ikke helseminister, men stortingsrepresentant og må vurderes utifra hvordan hun avgir stemme i de ulike sakene som kommmer opp der. Ikke spør meg om dette har vært påvirket av spådomskunst eller ikke. Poenget er kanskje at de ikke er så viktig. Enten liker du jobben hennes på storinget eller så liker du den ikke - og så stemmer du deretter ved neste valg.

Til Nordlæning: Det kan være vanskelig å tyde en spåkone vet du :)

Anonym sa...

...men stortingsrepresentant og må vurderes utifra hvordan hun avgir stemme i de ulike sakene som kommmer opp der. Ikke spør meg om dette har vært påvirket av spådomskunst eller ikke.

Du avfeier altså ikke at hun kan ha blitt påvirket av spåkoner i sine valg på stortinget, og enda synes du at det er greit? Whattaf...????

Kronos sa...

Så vidt jeg vet har hun stort sett holdt seg innenfor sitt egent partis program. Tviler på om spåkona har hatt så fryktelig mye å si her. Å spekulere i det ene eller det andre blir litt syklubbaktig for min smak.

Nå er det kanskje tvilsomt om hun kommer på valg igjen med det første, og jeg bor uansett ikke sånn til i landet at jeg kan stemme på henne til stortinget, men skulle jeg gjort det ville jeg først og fremst vurdert henne utfra politikken, ja.

Amos Keppler sa...

Det er som sagt en filleting i forhold til andre alvorligere forhold. Man kan feks lure på hvor de fleste andre politikere får inspirasjonen fra.

Det gjør henne ikke troverdig, men igjen: det er ikke mange politikere som er det, uansett parti.